26 mei 2019: Brand Attero Wijster

Update woensdag 29 mei:

Op zondagochtend 26 mei is er brand geweest op het terrein van Attero. Het RIVM heeft onderzoek gedaan in het gebied waar sprake was van rookontwikkeling. Uit dit onderzoek is gebleken dat er geen verhoogde dioxinewaardes zijn. Dat betekent dat alle voorzorgsmaatregelen niet meer van kracht zijn.


Bij afvalverwerker Attero in Wijster is zondagochtend 26 mei rond 05.00 uur brand ontstaan in een afvalberg. De brandweer kreeg de afvalbrand van ongeveer 150 bij 60 meter rond 8 uur in de ochtend onder controle. Omwonenden kregen het advies om uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden.

Onderzoeken
Het RIVM heeft zondag 26 mei metingen van veeg-en grasmonsters (zowel bovenwinds als benedenwinds) verricht. De resultaten hiervan worden aan het einde van volgende week verwacht.

Wat betekent dit voor omwonenden?
Er is geen verhoogd risico voor buiten spelende kinderen, omdat de opname vooral plaatsvindt via voeding. We worden namelijk dagelijks blootgesteld aan dioxines, door het eten van vlees, vette vis, zuivel en eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of de normen niet worden overschreden.

Omdat er kans is op verhoogde blootstelling aan dioxine in uw woongebied, kunt u het volgende doen:

  • Houd hobbykippen binnen.
  • Eet voorlopig geen eieren (meer) van hobbykippen die buiten lopen.
  • Eet alleen gewassen uit de tuin die u kunt schillen of die uit de kas komen. Zichtbaar roet (bijvoorbeeld op tuinmeubilair) kunt u verwijderen met water en zeep.

Wat betekent dit voor landbouw- en veebedrijven in dit gebied?

Kijk bij veel gestelde vragen voor een kaartje van het aandachtsgebied. Om te voorkomen dat vee wordt blootgesteld aan dioxine is het advies:

  • Stop met begrazing in dit gebied. Het gras en de gewassen zijn niet geschikt voor veevoer.
  • Houd kippen binnen.  

Klik hier voor een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden