Effecten brand Attero Wijster

Update 11 en 12 januari

Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar de effecten van de brand bij Attero van afgelopen week. De resultaten zijn bekend. Er is een verhoogde waarde van de schadelijke stof dioxine waargenomen. Inwoners in het aandachtsgebied ontvingen 11 januari een brief van de gemeente, omdat in hun woongebied een vergrote kans is op blootstelling aan deze stof. 

Onderzoeken
Tijdens de brand was er geen sprake van een acuut gezondheidsrisico, mede omdat de brandweer het advies gaf uit de rook te blijven. Voor de effecten op langere termijn deed het RIVM onderzoek. Meer informatie over de metingen van de brandweer en het RIVM leest u in de vraag- en antwoordenlijst (link onderaan dit bericht). 

Wat betekent dit voor het aandachtsgebied?
Er is geen verhoogd risico voor buiten spelende kinderen, omdat de opname vooral plaatsvindt via voeding. We worden namelijk dagelijks blootgesteld aan dioxines, door het eten van vlees, vette vis, zuivel en eieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert of de normen niet worden overschreden.

Omdat er kans is op verhoogde blootstelling aan dioxine in uw woongebied, kunt u het volgende doen:

-      Houd hobbykippen binnen.
-      Eet voorlopig geen eieren (meer) van hobbykippen die buiten lopen.
-      Eet alleen gewassen uit de tuin die u kunt schillen of die uit de kas komen.

Zichtbaar roet (bijvoorbeeld op tuinmeubilair) kunt u verwijderen met water en zeep.

Wat betekent dit voor landbouw- en veebedrijven in dit gebied?
Kijk bij veelgestelde vragen voor een kaartje van het aandachtsgebied. Om te voorkomen dat vee wordt blootgesteld aan dioxine is het advies:

-      Stop met begrazing in dit gebied. Het gras en de gewassen zijn niet geschikt voor veevoer.
-      Houd kippen binnen.

Tot slot
Klik hier voor een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden (laatste versie 8/2 15:30u). Deze wordt steeds actueel gehouden. 

Zaterdag 5 januari

UPDATE 17:00U
De brand is onder controle
Vanaf 14.00 uur vanmiddag zijn de rook- en stankoverlast door effectief blussen door de brandweer sterk afgenomen. Om de brand definitief uit te krijgen zijn waterkannonnen geplaatst. Attero bewaakt vanaf nu de situatie ter plaatse. De komende week wordt de bult hiervoor wat uit elkaar getrokken, zodat goed nageblust kan worden. Hier kan mogelijk nog wat rook- en stankoverlast door ontstaan.  

Er is geen acuut gevaar voor de omgeving
Metingen geven aan dat er geen acuut gevaar is voor mens en dier. Het RIVM heeft vandaag metingen verricht die inzicht geven over de gevolgen op lange termijn. Deze resultaten worden in de loop van de week verwacht.

Voorlopig is dit de laatste berichtgeving over de brand in Wijster.
Indien er nieuwe ontwikkelingen zijn leest u dat hier. 

 

 

EERDERE BERICHTGEVING:
Wat is er gebeurd?
Gisteravond rond 22:00 uur ontstond een grote brand bij Attero in Wijster. Het gaat om een loods van ca. 50 bij 100 meter, waarin plastic gemiddeld drie meter hoog ligt opgestapeld. De brandweer rukte met groot materieel uit om te voorkomen dat een tweede loods in brand kwam te staan. Dat is gelukt. Een sloper sloopte vannacht en vanochtend een deel van de loods, zodat de brand beter geblust kon worden.  

Hoe lang gaat dit duren?
Qua omvang is de brand inmiddels flink terug gebracht, maar de brand is nog niet uit. Hoe lang het nog gaat duren is nog moeilijk te zeggen, maar er zal in ieder geval wel nog enkele dagen stankoverlast zijn. Als de wind nog gaat draaien, kan die stankoverlast ook op andere plekken ontstaan.  

Wat is het effect op de omgeving?
Er is constant gekeken naar het effect van de rook in de omgeving. De stankoverlast zal op dit moment erger zijn dan vannacht. Door het blussen slaat de rook nu meer naar beneden. Vannacht was de rook heter en ging daardoor meer omhoog, waardoor de stankoverlast toen minder was dan nu.

Iedere rook is in feite slecht voor de gezondheid. Vandaar de mededeling om uit voorzorg ramen en deuren te sluiten, om contact met de rook te vermijden. Ook als de rook weg is, kan de geur van verbrand plastic te ruiken zijn. Dat geeft stankoverlast.

Bij de metingen zijn geen plastic deeltjes waargenomen. Voor de zekerheid neemt het RIVM vandaag monsters van de neerslag van de rook in de directe omgeving van de brand. De resultaten hiervan worden dinsdag verwacht. De ervaring leert dat bij dit soort branden er meestal geen langdurige effecten zijn.  

Ook via Twitter delen we actuele informatie: @VRDrenthe