Blijf alert in de natuur!

Na een lange periode van droogte heeft het eindelijk geregend in Drenthe. De grond is daardoor nat geworden, maar de natuur is nog steeds brandgevaarlijk omdat er veel verdroogt plantenmateriaal aanwezig is. Als de zon even schijnt en er is wind is de kans op een natuurbrand nog steeds groot. Daarom adviseert de brandweer Drenthe om uiterst alert te blijven. Wat mag nu wel en niet?

Geen vuur in de openbare ruimte

Gebruik geen fakkels, kaarsen, terrashaarden, vuurkorven op gemeentegrond, in parken en in natuurgebieden. Ook is het overal verboden om een kampvuur aan te leggen.
  

Barbecueën in de openbare ruimte kan als je voorzorgsmaatregelen neemt

Barbecueën of op een andere wijze eten bakken of braden op gemeentegrond, in parken en in natuurgebieden kan met deze voorzorgsmaatregelen:

  • Plaats de BBQ op een onbrandbare ondergrond
  • Plaats de BBQ niet in de buurt van buurt van een droge en brandbare omgeving zoals dennenbos of dor gras of droge heide
  • Zet een blusmiddel klaar

Voor meer tip over veilig barbecueën kijk op: www.brandweer.nl/brandveiligheid/barbecueen

Beperk het gebruik van vuur in tuin of terras

Wees voorzichtig met het gebruik van fakkels, kaarsen, terrashaarden en vuurkorven in de tuin, zeker als de tuin grenst aan brandgevaarlijke natuur of als er een rietgedekt gebouw in de directe omgeving staat.

Barbecueën in de tuin? Gebruik je verstand

Barbecueën in de eigen tuin of het eigen terras of balkon is in principe geen probleem. Gebruik echter je gezond verstand, zet een emmer water klaar en laat de BBQ niet onbeheerd achter.

 

Meest gestelde vragen

1. Mag ik barbecueën op de camping?
Barbecueën op de camping mag alleen na toestemming van de campinghouder.

2. Mag ik een kleine barbecue meenemen naar het de zwemplas?
Dit mag weer als je de voorzorgsmaatregelen in acht neemt: 

  • Plaats de BBQ op een onbrandbare ondergrond
  • Plaats de BBQ niet in de buurt van buurt van een droge en brandbare omgeving zoals dennenbos of dor gras of droge heide
  • Zet een blusmiddel klaar

3. Mag ik een kampvuur maken in een natuurgebied of bij een zwemplas?
Nee fakkels, kaarsen, terrashaarden, vuurkorven en kampvuren zijn niet toegestaan op gemeentegrond, in parken en in natuurgebieden.

4. Wordt er toegezien op de naleving van de regels?
Ja, toezichthouders van de gemeenten en natuurorganisaties zullen waar nodig handhavend optreden.