Proef bodycams bij brandweerposten Klazienaveen en Emmen

Vier brandweermensen van de posten Klazienaveen en Emmen worden tijdens oud en nieuw voorzien van een bodycam. Doel hiervan  is te kijken of de inzet van bodycams de agressie tegen brandweermensen tijdens oud en nieuw vermindert.

Tijdens een inzet van de brandweer wordt de bodycam aangezet. Indien personen zich tijdens een incident agressief opstellen zullen deze brandweermensen aangeven dat er opnames gemaakt worden en deze mogelijk aan de politie worden overgedragen als het agressieve gedrag niet ophoudt. Binnen 1 week na de jaarwisseling worden de beelden door 3 toegewezen functionarissen van Veiligheidsregio Drenthe uitgekeken.

Opgenomen beelden waarop geen sprake is van agressief gedrag van personen worden direct verwijderd. Bij incidenten waarop agressief gedrag waarneembaar is wordt met de brandweerpost besproken of er aangifte tegen deze personen gedaan wordt.  Indien  besloten wordt aangifte te doen incident worden deze specifieke beelden uit de opnames geknipt, naar een aparte laptop gekopieerd en deze beelden worden overgedragen aan de politie. Het is ook mogelijk dat deze beelden intern voor trainingsdoeleinden worden gebruikt. INdien dit het geval is worden de beelden voor het gebruik in de training bewerkt, zodat mensen niet meer herkenbaar met hun gezicht in beeld zijn.

Voor meer informatie en vragen hierover kunt u contact opnemen met ons team communicatie: communicatie@vrd.nl