Proefevenementen van start

8 april 2021

Onder regie van de Rijksoverheid worden in april proeven gestart om weer publiek toe te laten bij evenementen. Om welke evenementen gaat het in Drenthe en hoe werkt het nadat je je hiervoor hebt aangemeld?

Voor Drenthe gaat het om deze proefevenementen:

  • 19 t/m 25 april Museumweek Drents Museum, Assen
  • 19, 20 en 21 april Yogales, Yogahuis Emmen
  • 24 april Evenement geweerschieten, Emmen
  • 24 april Win Casino, Beilen
  • 25 april FC Emmen - Heracles Almelo, Emmen

Negatieve coronatest noodzakelijk voor deelname proefevenementen 
Voorwaarde voor deelname is dat je een negatieve coronatest van 'Testen voor Toegang' kan laten zien. Tussen deze test en het evenement mag niet meer dan 40 uur zitten. Op de speciale testlocaties wordt een coronatest afgenomen, waarvan binnen een uur de uitslag bekend is. In de CoronaCheck-app zet je dan die testuitslag om in een digitaal testbewijs. Dat bewijs laat je zien bij de toegang van het evenement.

Voor deze test kun je alleen terecht bij testlocaties van Testen voor Toegang
Via de website www.testenvoortoegang.nl kun je maximaal twee weken van tevoren een afspraak maken voor een gratis test. Let op: je kunt hiervoor dus niet terecht bij een GGD teststraat of commerciƫle teststraat! Op dit moment zijn er in Drenthe nog geen testlocaties van Testen voor Toegang, maar daar wordt aan gewerkt. De dichtstbijzijnde testlocaties voor inwoners van Drenthe zijn nu nog in Groningen en Zwolle.

Tijdens de proefevenementen gelden de coronaregels
Tijdens deze evenementen blijven de maatregelen gelden, zoals de avondklok. Ook moeten aanwezigen zich aan de basisregels houden, zoals handen wassen en 1,5 meter afstand houden.

Proefevenementen zijn een initiatief van de Rijksoverheid
De proef is een samenwerking van onder meer het ministerie van Volksgezondheid en Stichting Open Nederland. Ook het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doen hieraan mee. Stichting Open Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de proefevenementen. Testen voor Toegang is onderdeel van Stichting Open Nederland.

Indien proefevenementen goed verlopen vanaf mei meer evenementen
Indien de proefevenementen in april goed verlopen gaat de Rijksoverheid vanaf 1 mei 2021 meer evenementen met testbewijzen toestaan. Uiteraard hangt dit ook af van het aantal coronabesmettingen, de beschikbare testcapaciteit en de uitvoerbaarheid in de betreffende evenementensector.

Naast proefevenementen zijn er ook Fieldlabs
Naast deze proefevenementen met negatieve testuitslag voor toegang organiseert de overheid samen met bedrijven ook zogenaamde  fieldlabs. Dat zijn gecontroleerde experimenten om te onderzoeken hoe een evenement veilig en verantwoord meer publiek kan ontvangen.

Meer informatie over proefevenementen
Voor meer informatie over de proefevenementen kun je kijken op de websites van de Rijksoverheid en testenvoortoegang.nl