Schoorsteenbrand Struikheide 32

vrijdag 19 januari 2018

Schoorsteenbrand Struikheide snel geblust

18 januari 2018 Donderdagmiddag rond vijf uur rukte de brandweer uit naar de Struikheide in Sleen voor een schoorsteenbrand. Nadat de brand werd ontdekt, werd door snel handelen van de bewoners en de brandweer de brand snel geblust.

De bewoners aan de Struikheide vonden, nadat ze eerder de kachel hadden aangestoken, dat er wel een opvallende rooklucht in huis hing. Eén van de bewoners ging buiten kijken en zag dat er vuurdeeltjes uit de schoorsteen op het dak kwamen. Toen het rookalarm ook al afging werd meteen de brandweer gebeld en eigenhandig het vuur in de houtkachel met zand gedoofd.


De gealarmeerde brandweer van Sleen was snel ter plaatse, maar hoefde geen haast meer te maken, omdat het acute gevaar al was geweken.


Nadat binnen het vuur in de kachel was geblust kwam er ook geen vuur meer uit de schoorsteen.
De ladderwagen werd alsnog ingezet om van boven in de schoorsteen te kunnen kijken en zo nodig er toch nog met een ramoneur door te gaan, om er zeker van te zijn dat het vuur eruit is. (De schoorsteen was kort voor het winterseizoen geveegd).
Binnen wordt de kachel deskundig en netjes leeggehaald.
Buiten gingen collega brandweermannen richting schoorsteen op het dak.


Er was niet veel meer aan de hand, maar toch gingen ze de schoorsteenpijp even weer goed schoonmaken.

De bewoners waren beide natuurlijk geschrokken, maar door snel en goed te handelen kon erger worden voorkomen, en liep het letterlijk met een sisser af.
Verslaggever: Hille Douma