Veel gestelde vragen in Drenthe

We zien veel vragen onder inwoners in Drenthe.

 • Voor informatie over de gezondheidssituatie in Drenthe: kijk op ggddrenthe.nl.
 • Op rijksoverheid.nl/coronavirus vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden. U kunt ook bellen met 0800-1351 (tussen 8-22:0u).  

Hieronder vindt u daarnaast een overzicht van vragen die vaak spelen in Drenthe of specifiek over Drenthe gaan:

-------------------------------------------------------------------------

 

Veel gestelde vragen over recreatie:

 • Wat zijn de regels voor groepsaccommodaties?

(Meerdere) gezinnen mogen niet gezamenlijk verblijven in een groepsaccommodatie.

 

 • Mogen recreatiebedrijven zoals campings en jachthavens open?

Recreatiebedrijven mogen, onder strikte voorwaarden, open.  De toilet- douche- en wasvoorzieningen moeten gesloten blijven. Deze regel geldt voor vakantieparken, campings, kampeerterreinen, kleinschalige kampeerveldjes en jachthavens. Voor gasten die geen gebruik maken van de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, zoals bijvoorbeeld gebruikers van een stacaravan, is recreëren wel toegestaan. Echter, op 31 maart is er wel een oproep gedaan door het kabinet om reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken en om zoveel mogelijk thuis te blijven, ook in de aanstaande vakantieperiode (paasvakantie en meivakantie).

 

 • Waarom moeten de sanitaire voorzieningen dicht?

De voorzitters van de Veiligheidsregio’s in Nederland vinden het risico te groot dat het op deze plekken niet lukt om de maatregelen met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand in acht te nemen. 

 

 • Waarom moeten de recreatiebedrijven niet helemaal dicht zoals in andere delen van Nederland?

Op deze manier kunnen we stacaravans en huisjes op campings open houden. Als zij tenminste eigen toilet- en douchevoorzieningen hebben. Deze huisjes worden namelijk niet alleen voor recreatie gebruikt, maar ook voor (tijdelijke) huisvesting. De richtlijnen van het rijk bieden ruimte om dit te doen. Ook voor mensen in recreatiewoningen geldt: blijf zoveel mogelijk 'thuis', vermijd plekken waar meer mensen kunnen zijn, houd 1,5 meter afstand en was vaak de handen.

  

 • Geldt deze maatregel ook voor gebouwen waar bijvoorbeeld wasmachines staan?

Ja, de maatregelen gelden voor alle gebouwen waar gasten gezamenlijk gebruik van maken. Dit geldt dus ook voor gebouwen waar wasmachines voor algemeen gebruik staan. Ook die moeten sluiten.

 

 • Mag privé sanitair in een toiletgebouw wel open blijven?

Nee, het besluit is om toiletgebouwen te sluiten, ook als het een privé sanitair betreft als onderdeel van een toiletgebouw. Dit zou namelijk betekenen dat voor toegang het toiletgebouw in zijn geheel open moet blijven.

  

 • Is het wel toegestaan om chemische toiletten te legen aan de buitenkant van de sanitaire voorzieningen?

Nee, een sanitair gebouw is in z’n geheel gesloten en mag niet gebruikt worden, dus ook niet aan de buitenkant.

 

 • Als ik garandeer dat er niet meer dan 1 persoon per keer naar binnen gaat. Mag ik dan mijn sanitair wel openhouden?

Nee, het besluit van de voorzitters van de Veiligheidsregio’s in Nederland is om alle toilet-, was- en douchevoorzieningen te sluiten. 

 

 • Tot wanneer gelden deze maatregelen voor campings en jachthavens?

De gezondheidsmaatregel duurt in eerste instantie tot en met 28 april. Op 21 april  neemt het kabinet een besluit over een eventuele verlenging van de looptijd. Daarna nemen de voorzitters van de Veiligheidsregio’s een nieuw besluit over het al dan niet gesloten houden van de toiletvoorzieningen op de recreatiebedrijven. 

 

----------------------------------------------------------------- 

 

Welke evenementen/bijeenkomsten gaan nog door?

Alle bijeenkomsten zijn verboden tot 1 juni, ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering. Lees meer op de website van Rijksoverheid: Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

 

Blijven de winkels open?

Winkels en het openbaar vervoer zijn verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. 

Lees meer op de website van Rijksoverheid: Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

 

Blijven de weekmarkten gewoon open?

Markten zijn verboden, tenzij er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Deze zijn te vinden in de  noodverordening 

 

 Zijn de buurthuizen nog open?

Op dit moment zijn al veel buurthuizen en wijkcentra in Drenthe gesloten als gevolg van de noodverordening en de adviezen van het RIVM. De Drentse burgemeesters ondersteunen deze lijn. Wel vinden zij het belangrijk dat buurthuizen open kunnen blijven voor noodzakelijke zorgtaken. Zoals bijvoorbeeld de functie van apotheek, bloedpoli, kinderopvang en uitvaarten/opbaring. 

 

Gaan de paasvuren door?

Nee. Op dit moment gelden de maatregelen van 1,5 meter afstand en het beperken van sociale contacten. Daarom is besloten het opbouwen en het afsteken van paasvuren in Drenthe niet door te laten gaan.

 

Mogen mijn kinderen nog buitenspelen met anderen? 

 https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#nederland

 

Blijft het OV rijden?

·       De laatste informatie van de NS vindt u hier: https://www.ns.nl/uitgelicht/interessant-voor-u/corona.html

·       De laatste informatie over de lijnen van Qbuzz in Groningen en Drenthe vindt u hier: https://www.qbuzz.nl/gd/actueel/laatste-nieuws/

·       De laatste informatie over de lijnen van Arriva vindt u hier: https://www.arriva.nl/a/aanpassingen-busdienstregeling-arriva-corona.htm

·       De laatste informatie over de lijnen van Connexxion vindt u hier: https://www.connexxion.nl/nl/nieuws/over-het-coronavirus

 

Welke steun is er voor ondernemers?

De Drentse gemeenten en de provincie Drenthe trekken zo veel mogelijk samen op bij het ondersteunen van ondernemers die getroffen worden door de effecten van Corona. De steunmaatregelen zijn een aanvulling op het pakket dat het Kabinet beschikbaar heeft gesteld.

Drentse ondernemers kunnen terecht bij http://www.ikbendrentsondernemer.nl met al hun vragen en informatie over actuele Drentse regelingen. Op de website van uw eigen gemeente staat een actueel overzicht van de geldende regeling per gemeente. 

 

Waar kan ik persoonlijke beschermingsmiddelen inleveren?

 • KLEINE HOEVEELHEDEN PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN

Zoek contact met het ‘Actiecentrum Zorgcoördinatie Noord:

050 - 305 31 00 of via covid@zorgcoordinatienoord.nl voor het inzamelpunt bij jou in de buurt

 • GROTE HOEVEELHEDEN PERSOONLIJKE BESCHERMINGSMIDDELEN
  Dit wordt landelijk gecoördineerd, stuur hiervoor een mail naar: middelencorona@nfu.nl

Rode kruis biedt ook ondersteuning. Zij zorgt ervoor dat alle materialen, grote en kleine hoeveelheden ook landelijk centraal herverdeeld en gedistribueerd kunnen worden. Voor meer informatie zie www.rodekruis.nl