Collegiaal Opvang Team (COT)

Waarom een Collegiaal Opvang Team (COT) ?

Als brandweerman of brandweervrouw kun je tijdens je werkzaamheden in situaties terechtkomen die schokkende ervaringen opleveren. Je bent er op getraind, maar niet van steen.

De dood van een kind, het bergen van een lijk, een mislukte reddingspoging,
of een intern bedrijfsongeval hebben toch een effect op je.

Deze gebeurtenissen wis je niet zomaar uit je geheugen. Het is goed om over schokkende ervaringen te praten en daarom is er een Collega Opvang Team.

Wat zijn de taken van een Collegiaal Opvang Team?
Het COT, bestaat uit collega brandweerlieden, helpt je met het verwerken van schokkende gebeurtenissen. Als collega in de uitrukdienst ervaren zij hetzelfde en zij weten dan ook waar zij over praten. Meteen na een uitruk volgt er groepsopvang. Natuurlijk kun je ook zelf contact zoeken met de leden van het COT.

De leden van het COT bieden praktische hulp en emotionele ondersteuning.
Zij kunnen als jij dat wilt bijvoorbeeld familie inlichten of voor vervoer naar huis regelen.Daarnaast zijn ze er vooral om naar jou te luisteren. Praten is belangrijk voor het verwerken van een schokkende gebeurtenis.

Groepsopvang en Individuele opvang
Na een indrukwekkende en een aangrijpende uitruk worden alle betrokkenen binnen 72 uur bijeen geroepen door een lid van het COT. Er word dan met de groep gepraat over de gebeurtenis.

Het COT benadert de betrokkenen èèn week na het groepsgesprek voor een individueel gesprek. Dit wordt nog eens gedaan na drie/vier weken om te kijken of iedereen het incident verwerkt of afgesloten heeft. Eventueel volgt er na drie maanden een laatste afsluitend gesprek.

Vertrouwelijk
Alle gesprekken zijn strikt vertrouwelijk en worden niet op papier vastgelegd.
De gesprekken zijn bedoeld om de gebeurtenis te verwerken.

Tijdens deze gesprekken krijgt iedereen de kans om zijn hart te luchten, ervaringen uit te wisselen en te vertellen wat hem of haar het meeste geschokt heeft.