Terugblik storm Eunice in Drenthe

19 februari 2022


Ook in Drenthe heeft storm Eunice grote schade aangericht. Voor zover nu bekend zijn er geen mensen door omgekomen in Drenthe. Wel is bekend dat één bestuurder van een auto naar het ziekenhuis is gebracht.

Honderden meldingen

De Meldkamer Noord Nederland (MkNN: de 112-centrale voor Veiligheidsregio Drenthe, Fryslân en Groningen) heeft honderden telefoontjes gekregen tijdens de storm. Vanaf 14.00 uur tot 01.00 uur in de nacht is de brandweer hier 156 keer ingezet. Dit aantal kan nog veranderen. Nog niet alles wat de brandweer heeft gedaan is geregistreerd. De rest is doorverwezen, bijvoorbeeld naar de gemeente, of afgewezen. Van ieder telefoontje wordt zo snel mogelijk een inschatting gemaakt van het gevaar, zodat de meldkamer de prioriteit kan bepalen voor de inzet. Dit is zodat de hulpverlening ingezet kan worden voor die situaties waarbij elke seconde telt.

Samenwerking en naoberschap

Tijdens de storm zijn alle 36 brandweerposten in Drenthe ingezet. Dat kan in hun eigen verzorgingsgebied zijn, maar ook om andere posten te ondersteunen. Alleen post Emmen heeft een beroepsbrandweer, de andere posten bestaan dankzij inwoners die zich inzetten als brandweervrijwilliger. Naast deze inwoners hielpen ook vele andere inwoners mee, zoals boeren met tractoren, om omgevallen bomen te verplaatsen. Ook politie, gemeente, provincie, netbeheerders, waterbedrijven en vele anderen hielpen mee.

NL-Alert

Iets na 17.00 uur is landelijk een NL-Alert uitgedaan naar een groot deel van de provincies (iets meer dan de helft van Drenthe). Het gebied waar op dat moment de windkracht het sterkst was en waarvandaan de meeste meldingen werden verwacht. Belangrijkste aanleiding hiervoor is dat alle meldkamers een (te) groot aantal meldingen ontving die niet spoedeisend waren, waardoor snelle hulpverlening in dringende situaties in het gevaar kon komen.

Vooral omgevallen bomen en meldingen over daken

Voor zover nu bekend gingen de meeste meldingen over omgevallen bomen op wegen, auto's of het spoor en schade aan daken. Maar ook over vlaggenmasten en water- en gaslekkages door omgewaaide bomen. Die laatste konden, met de hulp van de netwerkbeheerder gelukkig snel worden opgelost. Ook het waterbedrijf is nog druk met reparaties.

Drenthe maakt de schade op, blijf voorzichtig

Veel inwoners ontdekken waarschijnlijk pas vandaag welke schade Eunice in hun omgeving heeft aangericht. Help elkaar waar mogelijk en weet wie je waarvoor moet bellen. We wensen iedereen die hard geraakt is door de gevolgen van deze storm veel sterkte. Wees ook vandaag nog voorzichtig onderweg. Er kunnen nog grote takken, bomen of loszittende stukken van een gebouw vallen. Ga daarom nu ook niet naar het bos en let goed op als je buiten bent.

Liveblogs met meer informatie

Zowel RTV Drenthe als het Dagblad van het Noorden hielden een liveblog bij tijdens de storm.