Extra aandacht voor test sirenes 4 april

1 april 2022


Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden landelijk de sirenes getest. Ook op maandag 4 april. Vanwege de oorlog in Oekraïne kunnen mensen hiervan schrikken. Bijvoorbeeld vluchtelingen die in ons land zijn. Daarom wordt hier landelijk extra aandacht aan besteed, zodat we hier samen mensen op voor kunnen bereiden. In dit bericht lees je de antwoorden op veel gestelde vragen.

Waarom gaan de sirenes maandelijks?

De sirenes worden iedere maand getest, zodat iedereen het geluid herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Mocht het een keer geen test zijn, dan is het belangrijk dat iedereen dit geluid herkent en gelijk naar binnen gaat, deuren, ramen en ventilatie sluit. Via de radio of tv van regionale calamiteitenzenders wordt dan meer informatie gegeven.

Lees meer over De sirene gaat | Crisis.nl

Hoe klinkt het geluid van de sirene?

Het geluid van de sirenes duurt tijdens een test 1 minuut en 26 seconden. In dit filmpje hoor je het geluid. Is het geen test, dan loeien ze langer en meerdere keren achter elkaar.

Wat als ik de sirene niet hoor?

De sirene is bedoeld voor wanneer je buiten bent. Het kan dus zijn dat je hem binnen niet overal hoort. Dat is normaal. In een noodsituatie gebruikt de overheid (ook) altijd een NL-Alert. Dit is een tekstbericht die je ontvangt op je mobiele telefoon om je te waarschuwen en informeren.

Lees meer over NL-Alert | Crisis.nl

Moet ik me door de oorlog in Oekraïne extra voorbereiden?

Nee, op dit moment gelden er geen extra adviezen. Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen. De situatie in Oost-Europa roept vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit. Algemene informatie over hoe je je op calamiteiten voorbereidt vind je op Crisis.nl. Mochten er wel extra adviezen komen dan zal hier uitgebreid aandacht aan worden gegeven in bijvoorbeeld de media.

Lees hier meer over op Crisis.nl