Opvang slachtoffers brandend schip Noordzee

26 juli 2023


Boven Ameland, in de Noordzee, is rond middernacht een grote brand ontstaan op een vrachtschip met auto's aan boord. Alle opvarenden (23) zijn van het schip afgehaald met reddingsboten en helikopters. Zij zijn naar Groningen Airport Eelde (GAE, in Drenthe) en naar Lauwersoog (regio Groningen) gebracht. We zien dat de berichtgeving in de media niet altijd klopt. Daarom dit bericht.

16 slachtoffers zijn naar GAE gebracht

In Drenthe landden bij Groningen Airport Eelde in totaal 2 helikopters met 16 (9+7) slachtoffers. Zij zijn vervoerd naar ziekenhuizen in de omgeving (Emmen, Groningen en Drachten). Dit gebeurde onder andere door ambulances die vanuit Noord-Holland en IJsselland kwamen ondersteunen. Het Noodhulpteam (NHT) van het Rode Kruis in Drenthe hielp bij de eerste opvang van de slachtoffers op de luchthaven.

7 slachtoffers kwamen in Lauwersoog aan wal

De overige 7 slachtoffers, inclusief de overledene, kwamen in Lauwersoog aan wal. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Drachten en Leeuwarden.

Algemeen slachtofferbeeld

De 22 gewonden worden behandeld voor ademhalingsproblemen en/of brandwonden en/of botbreuken.

Meer informatie

  • Voor meer informatie over het incident verwijzen we naar de Kustwacht: https://kustwacht.nl/liveblog/grote-brand-aan-boord-schip-op-de-noordzee/
  • LET OP: (ook) ziekenhuizen geven géén informatie over de gezondheidssituatie van opgenomen patiënten.
  • Naar verwachting zijn er geen of nauwelijks verwanten van de bemanningsleden in Nederland. Verwanten die geen contact kunnen krijgen met hun betrokken familielid, kunnen contact opnemen met de rederij (Maripro). Die ontvangt later vandaag een overzicht van de plek waar ieder bemanningslid wordt behandeld.
  • Voor informatie over de berging van het schip verwijzen we naar Rijkswaterstaat.