Hulpaanbieders
Er is een handreiking voor particuliere opvang van vluchtelingen (bij je thuis). Hierin vind je informatie over hoe je een opvangplek aan kunt bieden, waar je op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.
Deze handreiking is opgesteld door de Rijksoverheid, in samenwerking met VNG, het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland, het Leger des Heils en TakeCareBnB.
Op deze site vind je verschillende basisgebaren en voorbeeldzinnen in gebarentaal. https://www.ggmd.nl/nieuws/nederlandse-en-oekraiense-gebaren/
Onder de huidige vluchtelingen uit Oekraïne bevinden zich ook alleenstaande minderjarigen. Deze kinderen zijn kwetsbaar en bevinden zich in een unieke situatie. Hierbij is het van belang dat er in de opvang specifieke begeleiding en aandacht is voor hen. Daarom vangen we deze kinderen niet op in de gemeentelijke opvangvoorzieningen.
Vang je zelf een Oekraïens kind op en doe je dat zonder tussenkomst van de gemeente of een andere organisatie? Of ken je een gezin dat dit doet? Gebruik (of informeer dan over) het aanmeldformulier voor de Raad voor Kinderbescherming en mail deze naar [email protected].
- Wil je iets doen of heb je vragen, dan vind je alle mogelijkheden en meer informatie op de website RefugeeHelp.
- Mensen die een grotere opvangplek bieden (bijvoorbeeld bedrijven, recreatieparken, hotels), kunnen dit melden bij de gemeente.
- Meer informatie over de opvang van vluchtelingen in Nederland vind je ook op de website van de Rijksoverheid.
Mensen en organisaties die helpen in de vluchtelingenopvang kunnen hiervoor terecht bij GGZ Drenthe.
Werk je als vrijwilliger met vluchtelingen, lees dan de informatie over veerkracht en wat wel en niet te doen om hen optimaal te ondersteunen in de folder van ARQ (nationaal psychotraumacentrum): Informatie voor vrijwilligers.
Het contactpunt van Arq voor vrijwilligers en professionals is: 088 – 3305500 (op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur). Voor een luisterend oor en voor advisering aan (zorg)professionals en vrijwilligers.
In de eerste plaats is het belangrijk dat de vluchtelingen geregistreerd staan bij de gemeente, zodat zij de juiste zorg en ondersteuning (zoals leefgeld) kunnen krijgen. Maar ook zodat je weet waar jij en zij wel of niet aanspraak op kunnen maken.
Verwijzingen naar informatie voor de vluchtelingen zelf vind je op deze pagina.
Wil je iets doen, dan vind je alle mogelijkheden en meer informatie op de website RefugeeHelp.
Meld je je aan, dan kan het zijn dat je lang niets hoort. Er is op dit moment geen tekort aan opvangplekken in Drenthe. Maar hoeveel vluchtelingen er nog komen is niet zeker. Zodra en als er hulp nodig is, melden we dat.
Het is mooi dat zoveel mensen iets willen doen.